Verklaring AVI naar aanleiding van de Amerikaanse aanslag op de Iraanse generaal Soleimani

Het Amsterdams Vredesinitiatief is zeer bezorgd over de gevolgen die de gewelddadige dood van de Iraanse generaal Soleimani kan hebben voor de toestand in het Midden-Oosten.

AVI roept de Nederlandse regering op diplomatieke middelen in te zetten om verdere escalatie te voorkomen.

Geen bloed voor olie, geen militaire escalatie in het Midden-Oosten

In de nacht van 2 op 3 januari heeft de Amerikaanse krijgsmacht generaal Soleimani, hoofd van de Revolutionaire Garde van Iran gedood op bevel van president Trump. Soleimani werd geraakt in een auto nabij het internationale vliegveld van Bagdad in Irak. Dat gebeurde met een raket die werd afgevuurd door een drone, de MQ9-Reaper.i

Door deze aanslag lopen de spanningen tussen de VS en Iran opnieuw verder op. De VS is bezig met het opvoeren van de druk op Iran. Doel daarvan is het verjagen van het islamitische regime en zo de beschikking te krijgen over de olie en andere grondstoffen van het land voor de westerse markt. Het begin van deze crisis ligt in het opzeggen door de VS van een internationaal akkoord met Iran om het verrijken van uranium te beperken. AVI heeft hier al tegen geprotesteerd voor het Amerikaanse consulaat op 9 mei 2018 (zie onze website). Sindsdien is er sprake van escalatie over en weer en dreigt een oorlog met gevolgen voor de hele wereld.

Sinds de Amerikaanse invasie in Irak (2003) zijn er al vele oorlogen in het Midden-Oosten gevoerd met groot menselijk leed tot gevolg. Ook nu is Irak weer het strijdtoneel van de confrontatie tussen Iran en de VS.

Nederland heeft in december besloten het fregat De Ruijter naar de straat van Hormuz te sturen in het kader van een door Frankrijk geleide operatie: de European-Led mission Awareness Strait of Hormuz. Het schip is nog niet vertrokken en nu roept het Amsterdams Vredesinitiatief de Nederlandse regering op af te zien van deelname aan deze operatie. Het doorzetten ervan maakt Nederland medeplichtig aan escalatie van de Amerikaanse agressie. Nederland moet diplomatieke stappen ondernemen en geen militaire middelen inzetten.

Het Amsterdams Vredesinitiatief wijst nogmaals op de rol van brievenbusfirma’s gevestigd in Amsterdam, die het internationale wapenproducenten mogelijk maken de belasting te ontwijken.ii Welke bom of raket is gebruikt in de aanval van de nacht van 2 op 3 januari is nog niet duidelijk. De Reaper kan worden uitgerust met verschillende hoogtechnologische wapens. Deze worden geproduceerd door Amerikaanse wapenbedrijven, zoals Lockheed Martin, Raytheon en Boeing, met zogenaamde vestigingen in Amsterdam en Northrop Grumman met een brievenbus in Vlaardingen. We roepen het gemeentebestuur van Amsterdam op om het initiatief-raadsvoorstel aangaande de belastingontwijking door deze wapenproducenten met spoed uit te voeren.

Amsterdams Vredesinitiatief, 3 januari 2020

i The commander, Maj. Gen. QassimSuleimani, who led the powerful Quds Force of the Islamic Revolutionary Guards Corps, was killed along with several officials from Iraqi militias backed by Tehran when an American MQ-9 Reaper drone fired missiles into a convoy that was leaving 1`qqthe airport.

https://www.nytimes.com/2020/01/02/world/middleeast/qassem-soleimani-iraq-iran-attack.html

ii Zie https://thedefensepost.com/2018/11/06/us-general-atomics-mq-9-reaper-drone-263-million/

De General Atomics MQ-9 Reaper ook wel bekend als Predator B gebruikt drie verschillende soorten precisiebommen. De AGM-114 Hellfiremissiles (geproduceerd door Lockheed Martin en Northrop Grumman, de GBU-12 Paveway II 500-pound laser-guidedbombs (geproduceerd door Lockheed Martin en Raytheon, de 500-pound GBU-38 Joint Direct Attack Munitions (JDAMs) (geproduceerd door Boeing).

https://thedefensepost.com/2018/11/06/us-general-atomics-mq-9-reaper-drone-263-million/

https://en.wikipedia.org/wiki/AGM-114_Hellfire

https://en.wikipedia.org/wiki/GBU-12_Paveway_II

https://en.wikipedia.org/wiki/Joint_Direct_Attack_Munition